TandvleesBehandeling

Indien er een (gevorderde) ontsteking van het tandvlees of afbraak van het kaakbot wordt geconstateerd, spreekt met van gingivitis of parodontitis. Om het gebit te behouden is het van groot belang dat uw gebit een uitgebreide behandeling krijgt.

De behandeling verloopt als volgt

  • Tijdens de intake wordt de mate van de ontsteking opgemeten en onderzocht. Aan de hand van deze gegevens wordt er een behandelplan opgesteld en besproken. Daarnaast wordt er tijdens deze afspraak een mondhygiëne-instructie gegeven.
  • Het behandelen van het tandvlees wordt, afhankelijk van de ernst, in 2, 3, 4 of 6 afspraken uitgevoerd. Hierbij worden er bacteriën (tandsteen en plak) onder en boven het tandvlees verwijderd.
  • Na 3 a 4 maanden wordt er een herbeoordeling (controle) afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak wordt gekeken naar in hoeverre het tandvlees genezen is.
  • Om de ontstane gezonde mondsituatie in stand te houden of te verbeteren is het nodig om regelmatig een bezoek aan de mondhygiëniste te brengen voor de zongenaamde “onderhoudsafspraak”. Afhankelijk van de situatie en verschillende factoren (leeftijd, levensstijl, algehele gezondheid én natuurlijk uw eigen motivatie bij de dagelijkse verzorging, wordt er een afspraak gemaakt per 3, 4, 5 of 6 maanden.
  • Met de nazorgbehandeling wordt het gebit weer uitgebreid schoongemaakt waardoor de kans op ontstekingen verkleind wordt.

Indien de tandvleesproblemen blijven aanhouden kan de mondhygiëniste besluiten een bacteriologisch onderzoek te doen. Als uit het onderzoek blijkt dat er bepaalde schadelijke bacteriën aanwezig zijn, zal de behandeling eventueel ondersteund kunnen worden met een antibioticumkuur.

­